Orientalna zupa krem z dyni

Super szybki przepis – na zasadzie wsadź do gara i zblenduj, który oczaruje Cię swoim smakiem 👀

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki
  • z kilo dyni
  • 1 spora cebula
  • 1/3 pora (białą część)
  • 4 ząbki czosnku
  • spory kawałek imbiru
  • łyżka oliwy
  • 1/3 papryczki chilli
  • puszka mleczka kokosowego
  • pół limonki
  • 1 kostka rosołową/2 łyżeczki bulionu ze słoiczka
Sposób przygotowania
  1. Dynię obierz (hokkaido nie musisz) i pokrój na kawałki.
  2. Cebulę posiekaj w kostkę, pora na plastry. Czosnek, chilli i imbir posiekaj (nie musi być drobno).
  3. Na oliwie podsmaż cebulę, gdy się zeszkli dodaj por a następnie dynię. Smaż chwilę razem.
  4. Dodaj ok. 1 litr wody, przyprawy i gotuj pod przykryciem do momentu aż dynia będzie miękka.
  5. Dodaj mleczko kokosowe, sok z połowy limonki, dopraw solą i ew. szczyptą cukru.
  6. Zblenduj na gładki krem.
  7. Podaj z sezamem i listkami kolendry.
Wskazówki

Jako dodatkowe źródło białka świetnie sprawdzi się podsmażone z sosem sojowym tofu

Makro

1 porcja:

  • E (energia): 218 kcal
  • B (białko): 4.3 g
  • T (tłuszcze): 16.5 g
  • W (węglowodany): 12.9 g
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.