Zaskoczy Cię ilość warzyw schowana w jednej misce tej zupy 👀
5/5 - (Ocen: 2)
3 duże
60 minut
305 kcal
Składniki
4 papryki (u mnie żółte, mogą być też czerwone)
2 małe cebule
6 ząbków czosnku
2 średnie marchewki
feta 50g (opcjonalnie)
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy
pół łyżki miodu
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka papryki wędzonej
dodatkowo:
mozzarella na wierzch (ok. 30 g/ porcję)
posiekaną pietruszka
płatki chilli (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Warzywa pokrój na mniejsze kawałki – paprykę na ćwiartki, marchew w grube paski, cebulę na połówki, czosnek w poprzek.
Skrop oliwą, miodem i piecz ok. 45 minut (góra dół, 200 stopni), środkowa półka, co jakiś czas mieszając
Upieczone warzywa przykryj szczelnie folią aluminiową/ przełóż do miski i przykryj folią spożywczą na ok. 15 minut
Paprykę obierz, wraz z warzywami przełóż do garnka, dodaj ok. 1-1.5 litra wody (tak, by zakryć warzywa), fetę, wyciśnięty pieczony czosnek, sos sojowy, przyprawy oraz 2 tabletki słodzika/innego słodzidła
Gotuj razem kilka minut a następnie dodaj koncentrat i zblenduj na gładki krem – w razie potrzeby dodaj trochę wody
Dopraw do smaku, podaj z plastrami mozzarelli, posiekaną natką pietruszki i płatkami chilli