Krem z pieczonej papryki z mozzarellą

Zaskoczy Cię ilość warzyw schowana w jednej misce tej zupy 👀

5/5 - (Ocen: 2)
Składniki
  • 4 papryki (u mnie żółte, mogą być też czerwone)
  • 2 małe cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • feta 50g (opcjonalnie)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżki miodu
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka papryki wędzonej

dodatkowo:

  • mozzarella na wierzch (ok. 30 g/ porcję)
  • posiekaną pietruszka
  • płatki chilli (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
  1. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki – paprykę na ćwiartki, marchew w grube paski, cebulę na połówki, czosnek w poprzek.
  2. Skrop oliwą, miodem i piecz ok. 45 minut (góra dół, 200 stopni), środkowa półka, co jakiś czas mieszając
  3. Upieczone warzywa przykryj szczelnie folią aluminiową/ przełóż do miski i przykryj folią spożywczą na ok. 15 minut
  4. Paprykę obierz, wraz z warzywami przełóż do garnka, dodaj ok. 1-1.5 litra wody (tak, by zakryć warzywa), fetę, wyciśnięty pieczony czosnek, sos sojowy, przyprawy oraz 2 tabletki słodzika/innego słodzidła
  5. Gotuj razem kilka minut a następnie dodaj koncentrat i zblenduj na gładki krem – w razie potrzeby dodaj trochę wody
  6. Dopraw do smaku, podaj z plastrami mozzarelli, posiekaną natką pietruszki i płatkami chilli
Wskazówki

Zamiast papryki żółtej możesz użyć czerwonej

Makro

1 porcja:

  • E (energia): 305 kcal
  • B (białko): 14.8 g
  • T (tłuszcze): 13.2 g
  • W (węglowodany): 33.6 g

 

5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.