Kremowa panna cotta jaglana z malinami

Inna, bardziej wartościowa wersja pysznego deseru.

Idealna jako deser do kawy
albo pełnowartościowy posiłek!

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki
PANNA COTTA:
  • kasza jaglana – 200g
  • mleko 1,5% – 1000ml (4 szklanki)
  • odżywka białkowa waniliowa – 60g (2 miarki)
  • słodzik – 6 tabletek
  • żelatyna – 10g (1 łyżka)
  • olejek – aromat waniliowy – 3g (pół łyżeczki)
DO PODANIA:
  • maliny świeże/mrożone – 100g (3 garści)
Sposób przygotowania
 1. Kaszę przepłukaj dokładnie w gorącej wodzie, aż woda będzie przezroczysta.
2. Kaszę przełóż do garnka z grubym dnem, dodaj mleko, słodzik i olejek waniliowy.
3. Zagotuj kaszę a następnie zmniejsz ogień i gotuj ok 12 minut co jakiś czas mieszając.
4. Kaszę zdejmij z palnika i odstaw do ostudzenia.
5. Do żelatyny dodaj trochę mleka, odstaw do napęcznienia.
6. Do napęczniałej żelatyny dodaj 2 łyżki gorącej wody i wymieszaj do rozpuszczenia. Połącz z masą. Zblenduj.
7. Foremki – np. filiżanki przesmaruj ręcznikiem papierowym zwilżonym oliwą.
8. Do foremek przełóż masę.
9. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
10. Deser wyjmij zanurzając foremkę w gorącej wodzie. Podaj z pogrzanymi w rondelku malinami.
Wskazówki
  • Zamiast odżywki białkowej możesz użyć mleka w proszku bądź dodać odrobinę więcej żelatyny 🙂
  • Najłatwiej wyjąć deser z foremki polewając ją gorącą wodą z kranu.
Makro
NA PORCJĘ:
  • E (energia): 296 kcal
  • B (białko): 21.9 g
  • T (tłuszcze): 5.1 g
  • W (węglowodany): 42.3 g
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.