Kremowe tagiatelle ze szparagami i serem

Uwielbiam kremowe, mokre makarony…
a ten właśnie taki jest – a do tego chrupiące szparagi i serowy aromat i zioła.

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki
  • tagiatelle pełnoziarniste – 75g
  • szparagi – 4 sztuki
  • mleko 1,5% – 125ml (pół szklanki)
  • cebula – 50g (1 mała)
  • por – kawałek ok. 5 cm
  • ser camembert light – 30g (2 plastry)
  • czosnek – 10g (2 ząbki)
  • skrobia ziemniaczana – 3g (pół łyżeczki)
  • oliwa z oliwek – 5g (1 łyżeczka)
  • szczypiorek – 10g (1 łyżka)

DO PODANIA: 

  • parmezan – 8g (1 łyżeczka)
  • koperek – 10g (1 łyżka)
Sposób przygotowania
1. Ze szparagów odłam zdrewniałą końcówkę, pokrój na mniejsze kawałki.
2. Na oliwie podsmaż posiekaną w kostkę cebulkę i pokrojonego w półplasterki pora, gdy się zeszklą dodaj szczyptę cukru i soli
a następnie szparagi i posiekany szczypiorek. Smaż chwilę razem.
3. Do mleka dodaj skrobię ziemniaczaną, szczyptę soli i pieprzu, przeciśnięty przez praskę czosnek, i porwany ser. Dokładnie wymieszaj
i dodaj na patelnię. Duś na małym ogniu.
4.  Na patelnię dodaj ugotowany al dente makaron z połową szklanki wody z gotowania makaronu, dokładnie wymieszaj i gotuj do zredukowania sosu.
5. Przełóż na talerz, posyp koperkiem i startym parmezanem.
Wskazówki

Do zeszklonej cebuli dodaj odrobinę cukru. Skarmelizuje się i nabierze głębszego smaku i aromatu 🙂

Makro
  • E (energia): 546 kcal
  • B (białko): 30.7 g
  • T (tłuszcze): 16.1 g
  • W (węglowodany): 70.5 g
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.