Kremowy makaron ze szpinakiem

Szybki, prosty i makaron – czyli 3 rzeczy, które lubicie najbardziej 😅

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki
  • 80g makaronu spaghetti
  • 2 spore garście szpinaku (i tak zniknie na patelni 🫠)
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml śmietanki 12%
  • 30g mozzarelli light
  • łyżeczkę oliwy
  • sporo pieprzu i kilka listków bazylii
Sposób przygotowania
  1. Makaron ugotuj al dente, oślej 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu
  2. Czosnek posiekaj w plasterki, mozzarellę pokrój w kostkę
  3. Na oliwie podsmaż czosnek, dodaj szpinak i duś aż zwiędnie
  4. Dodaj śmietankę, wodę z gotowania i dopraw do smaku solą i pieprzem
  5. Makaron wymieszaj z sosem, dodaj mozzarellę i podgrzewaj do zredukowania sosu i rozpuszczenia sera
  6. Podaj z listkami bazylii i pieprzem
Wskazówki
Makro

1 porcja:

  • E (energia): 460 kcal
  • B (białko): 22.5 g
  • T (tłuszcze): 12.8 g
  • W (węglowodany): 62 g
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.