Kulki kokosowe z migdałami

Szybki, turbokokosowy deser. Mięciutki krem kokosowy a w środku migdał.

Idealny, pełnowartościowy deser do kawy!

5/5 - (Ocen: 2)
Składniki
DO MASY:
  • mleko 1,5% – 250ml (1 szklanka)
  • kasza manna – 30g (3 łyżki)
  • odżywka białkowa, waniliowa/kokosowa – 30g (1 miarka)
  • wiórki kokosowe – 25g (4 łyżki)
  • słodzik – 3 tabletki
  • olejek – aromat śmietankowy – 3 krople
  • migdały – 30g (1 garść)

DO OBTOCZENIA:

  • wiórki kokosowe – 25g (4 łyżki)
Sposób przygotowania
1. Kaszę ugotuj na mleku z dodatkiem słodzika, co jakiś czas mieszając. Odstaw do ostudzenia.
2. Migdały zalej wrzątkiem, odstaw na kilka minut, ostudź i obierz ze skórki.
3. Do ostudzonej kaszy dodaj wiórki kokosowe, białko i olejek śmietankowy.
4. Z masy formuj kuleczki z umieszczonym w środku migdałem.
5. Obtocz w wiórkach kokosowych.
Wskazówki
  • Jeśli nie masz odżywki białkowej dodaj mleko w proszku bądź więcej wiórków kokosowych.
  • Gdy migdały sparzysz wrzątkiem i ostudzisz najłatwiej będzie zdjąć z nich skórkę pocierając o czystą szmatkę.
  • Najlepiej smakują schłodzone.
Makro
NA PORCJĘ:
  • E (energia): 210 kcal
  • B (białko): 10.7 g
  • T (tłuszcze): 13.2 g
  • W (węglowodany): 15.7 g
5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.