Łazanki z kiełbasą i grzybami

Łazanki kojarzą mi się z przedszkolem, szkolną stołówką i Panią Lodzią, która robiła najlepsze łazanki mojego dzieciństwa 🫠

Oceń ten wpis
Składniki
  • makaron – 300 g
  •  kiełbasa swojska – 300 g
  • kiszona kapusta – 400 g
  • marchew – 200 g – 1 duża
  • cebula – 100 g
  • grzyby suszone – 30 g
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • ziele angielskie – 3 sztuki
  • listek laurowy – 2 sztuki
  • bulion ze słoiczka – 15 g (1 łyżka)
  • woda – 750 ml
Sposób przygotowania
  1. Grzyby dzień wcześniej zalej letnią wodą i odstaw do namoczenia, lub tego samego dnia zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 60 minut. Bulion rozpuść w gorącej wodzie.
  2. Cebulkę posiekaj w kostkę, kiełbasę pokrój w półplasterki, kapustę odsącz z soku i posiekaj, marchew obierz i zetrzyj na grubym oczku.
  3. Na oliwie podsmaż cebulkę wraz z kiełbasą – do przyrumienienia, dodaj posiekane grzyby oraz marchewkę. Podsmaż chwilę razem.
  4. Na patelnię dodaj kiszoną kapustę, przykryj pokrywką i duś ok. 10 minut.
  5. Na patelnię dodaj suchy makaron, bulion, ziele angielskie i listki laurowe. Wymieszaj dokładnie, zagotuj i gotuj na średnim ogniu, pod przykryciem – ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając – do momentu aż makaron pochłonie całą wodę. Dopraw do smaku solą i ew. sokiem z kapusty.
  6. Podaj ze świeżo zmielonym pieprzem.
Wskazówki
Makro

Kalorie i makro (1 z 4 porcji):

  • E (energia): 496 kcal
  • B (białko): 26.9 g
  • T (tłuszcze): 12.7 g
  • W (węglowodany): 63.8 g
Oceń ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.