Łazanki kojarzą mi się z przedszkolem, szkolną stołówką i Panią Lodzią, która robiła najlepsze łazanki mojego dzieciństwa 🫠
Oceń ten wpis
4 porcje
35 minut
496 kcal
Składniki
makaron – 300 g
kiełbasa swojska – 300 g
kiszona kapusta – 400 g
marchew – 200 g – 1 duża
cebula – 100 g
grzyby suszone – 30 g
oliwa z oliwek – 1 łyżka
ziele angielskie – 3 sztuki
listek laurowy – 2 sztuki
bulion ze słoiczka – 15 g (1 łyżka)
woda – 750 ml
Sposób przygotowania
Grzyby dzień wcześniej zalej letnią wodą i odstaw do namoczenia, lub tego samego dnia zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 60 minut. Bulion rozpuść w gorącej wodzie.
Cebulkę posiekaj w kostkę, kiełbasę pokrój w półplasterki, kapustę odsącz z soku i posiekaj, marchew obierz i zetrzyj na grubym oczku.
Na oliwie podsmaż cebulkę wraz z kiełbasą – do przyrumienienia, dodaj posiekane grzyby oraz marchewkę. Podsmaż chwilę razem.
Na patelnię dodaj kiszoną kapustę, przykryj pokrywką i duś ok. 10 minut.
Na patelnię dodaj suchy makaron, bulion, ziele angielskie i listki laurowe. Wymieszaj dokładnie, zagotuj i gotuj na średnim ogniu, pod przykryciem – ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając – do momentu aż makaron pochłonie całą wodę. Dopraw do smaku solą i ew. sokiem z kapusty.