Zróbcie, zjedzcie i zakochajcie się, bo są wspaniałe 🫠
Oceń ten wpis
2 porcje
30 minut
582 kcal
Składniki
250 g półtłustego/tłustego twarogu – ze Strzałkowa lub krążek z Lidla będzie ideolo!
1 jajko
50-65 g mąki pszennej + trochę do podsypania
1.5 łyżki cukru/ksylitolu
łyżeczka cukru waniliowego
25 g bułki tartej + 25 g masła
Do podania:
borówki
jogurt grecki
ksylitol/cukier
Sposób przygotowania
Twaróg rozgnieć, dodaj jajko, cukier i cukier waniliowy a następnie dodaj mąkę.
Mąkę dodawaj stopniowo – w zależności od stopnia wilgotności twarogu może być potrzebne trochę więcej, ale nie dodawajcie za dużo, bo będą twarde – konsystencja ma być nadal kleista, ale dająca się ugnieść podsypanymi mąką dłońmi.
Wymieszaj łyżką, podsyp blat, wyłóż i zagnieć lekko i podziel na 2 części.
Rozwałkuj na wałeczek, spłaszcz i pokrój kluski. Ułóż na blacie podsypanym mąką.
Bułkę upraż do mocnego przyrumienienia na suchej patelni, zmniejsz moc palnika, dodaj masło i wymieszaj, odstaw na bok.
Kluski gotuj w osolonej wodzie ok. 3-4 minuty. Na średnim ogniu (woda ma jedynie pyrkać). Od wypłynięcia – po ok. 30 sekund wyjmij kluski łyżką cedzakową i przełóż na patelnię.
Dokładnie obtocz w bułce, zwiększ moc palnika i podsmaż do momentu aż na kluskach powstanie chrupiąca, przyrumieniona skórka.
Podaj z kleksem jogurtu, ksylitolem/cukrem i borówkami.