Leniwe z chrupiącą bułką

Zróbcie, zjedzcie i zakochajcie się, bo są wspaniałe 🫠

Oceń ten wpis
Składniki
  • 250 g półtłustego/tłustego twarogu – ze Strzałkowa lub krążek z Lidla będzie ideolo!
  • 1 jajko
  • 50-65 g mąki pszennej + trochę do podsypania
  • 1.5 łyżki cukru/ksylitolu
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 25 g bułki tartej + 25 g masła

    Do podania:

  • borówki
  • jogurt grecki
  • ksylitol/cukier
Sposób przygotowania
  1. Twaróg rozgnieć, dodaj jajko, cukier i cukier waniliowy a następnie dodaj mąkę.
  2. Mąkę dodawaj stopniowo – w zależności od stopnia wilgotności twarogu może być potrzebne trochę więcej, ale nie dodawajcie za dużo, bo będą twarde – konsystencja ma być nadal kleista, ale dająca się ugnieść podsypanymi mąką dłońmi.
  3. Wymieszaj łyżką, podsyp blat, wyłóż i zagnieć lekko i podziel na 2 części.
  4. Rozwałkuj na wałeczek, spłaszcz i pokrój kluski. Ułóż na blacie podsypanym mąką.
  5. Bułkę upraż do mocnego przyrumienienia na suchej patelni, zmniejsz moc palnika, dodaj masło i wymieszaj, odstaw na bok.
  6. Kluski gotuj w osolonej wodzie ok. 3-4 minuty. Na średnim ogniu (woda ma jedynie pyrkać). Od wypłynięcia – po ok. 30 sekund wyjmij kluski łyżką cedzakową i przełóż na patelnię.
  7. Dokładnie obtocz w bułce, zwiększ moc palnika i podsmaż do momentu aż na kluskach powstanie chrupiąca, przyrumieniona skórka.
  8. Podaj z kleksem jogurtu, ksylitolem/cukrem i borówkami.
Wskazówki
Makro

Kalorie i makro (1 z 2 porcji):

  • E (energia): 582 kcal
  • B (białko): 33 g
  • T (tłuszcze): 21 g
  • W (węglowodany): 63.3 g
Oceń ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.