Makaron, który robi wrażenie

Czyli pikantne spaghetti w sosie pomidorowym z oliwkami i kremową burratą!

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki
  • makaron – u mnie spaghetti – 400g
  • oliwki – 1 garść
  • 1 kulka mozzarelli burraty
  • pół papryczki chilli
  • jedna cebula
  • czosnek – 25g (5 ząbków)
  • puszka krojonych pomidorów
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oliwy
  • garść rukoli
  • garść bazylii
  • 2 łyżki oregano
  • kilka pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania
1. Makaron ugotuj al dente.
2. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, chilli posiekaj w plastry.
3. Na oleju podsmaż cebulę, dodaj szczyptę soli i cukru, gdy się przyrumieni dodaj chilli, czosnek i oliwki, podsmaż chwilę razem.
4. Po kilku minutach dodaj pomidory i passatę, dopraw do smaku solą, pieprzem, ziołami.
5. Dodaj makaron i duś chwilę razem do zgęstnienia sosu.
6. Podaj z listkami bazylii, rukolą, przekrojonymi na pół pomidorkami i burratą.
Wskazówki

Burratę kupisz w Lidlu czy Biedrze, oraz każdym większym sklepie 🙂

Makro
Na 1 porcję:
  • E (energia): 476 kcal
  • B (białko): 16.6 g
  • T (tłuszcze): 15.3 g
  • W (węglowodany): 63.5g
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.