Makaron z grzybami leśnymi

Makaron, grzyby, duuużo parmezanu i pietruszka – połączenie idealne 👀

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki
  • 70 g makaronu (u mnie pełnoziarniste penne ale super będzie też tagliatelle)
  • spora garść grzybów
  • 50 g piersi z kurczaka
  • pół średniej cebuli
  • ząbek czosnku
  • łyżka śmietany
  • łyżeczka oliwy/masła
  • pół łyżki parmezanu
  • sporo pietruchy na wierzch
Sposób przygotowania
  1. Makaron ugotuj al dente, pozostaw ok.1/3 szklanki wody z gotowania makaronu
  2. Cebulkę posiekaj w kostkę, kurczaka w kostkę, grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę
  3. Na oliwie podsmażasz cebulkę i grzyby. Duś do momentu aż woda wyparuje
  4. Dodaj kurczaka i smaż do przyrumienienia
  5. Na patelnię dodaj odcedzony makaron, wodę z gotowania makaronu i śmietanę. Duś chwilę razem
  6. Podaj ze startym parmezanem, posiekaną natką pietruszki i grubomielonym pieprzem
Wskazówki

W tym przepisie najlepiej sprawdzą się podgrzybki albo prawdziwki 😄

Makro
  • E (energia): 465 kcal
  • B (białko): 26.9 g
  • T (tłuszcze): 13.8 g
  • W (węglowodany): 51.7 g
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.