Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Wilgotny, kremowy makaron z śmietanowym sosie, z dodatkiem parmezanu.

4.4/5 - (Ocen: 23)
Składniki
  • makaron – u mnie tagiatelle – 70g
  • mięso z piersi kurczaka – 60g
  • suszone pomidory – 30g (2 sztuki)
  • szpinak – 25g (1 garść)
  • cebula – 75g (pół sztuki)
  • czosnek – 10g (2 ząbki)
  • śmietana 18% – 40g  (1,5 łyżki)
  • łyżeczka oleju z suszonych pomidorów
  • łyżka parmezanu (8g)
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
1. Kurczaka pokrój w kostkę, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól i pieprz, odstaw do zamarynowania.
2. Cebulę pokrój w piórka, suszone pomidory odsącz z tłuszczu i posiekaj.
3. Na oleju podsmaż cebulę, gdy się przyrumieni dodaj pomidory.
4. Podsmaż razem, dodaj kurczaka i czosnek. Gdy kurczak się przyrumieni na patelnię dodaj szpinak, śmietaną i ok. pół szklanki wody z gotowania makaronu.
5. Duś chwilę razem do zgęstnienia sosu, dopraw do smaku.
6. Dodaj ugotowany al dente makaron, dokładnie wymieszaj i gotuj chwilę razem.
7. Podaj z listkami szpinaku i startym parmezanem.
Wskazówki

Jeśli chcesz, by makaron był mniej tłusty odsącz suszone pomidory na ręczniku papierowym 🙂

Makro
  • E (energia): 532 kcal
  • B (białko): 27.3 g
  • T (tłuszcze): 20.7 g
  • W (węglowodany):58.1 g
4.4/5 - (Ocen: 23)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.