Makaron z sosem pesto w 15 minut

Szybki, pyszny klasyk z dodatkiem kurczaka i pieczarek

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki
  • 65g makaronu (u mnie pełnoziarnisty)
  • 70g piersi z kurczaka
  • łyżka zielonego pesto
  • łyżka śmietany 18%
  • 4 pieczarki
  • 1/3 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka oliwy
  • pół łyżki parmezanu
  • garść rukoli
  • listki bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania
  1. Kurczaka i cebulę pokrój w kostkę. Pieczarki w półplasterki
  2. Makaron ugotuj al dente, dolej 1/4 szklanki z gotowania makaronu
  3. Na oliwie podsmaż cebulkę z pieczarkami, gdy się przyrumienią dodaj kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek i pesto. Dopraw do smaku solą i pieprzem, podduś razem
  4. Na patelnię dodaj śmietanę, makaron i wodę z gotowania makaronu, dokładnie wymieszaj
  5. Podaj z rukolą, startym parmezanem i listkami bazylii
Wskazówki

Do tego przepisu polecam makaron tagliatelle

Makro
  • E (energia): 515 kcal
  • B (białko): 30 g
  • T (tłuszcze): 20.4 g
  • W (węglowodany): 47.3 g
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.