Makaron ze szparagami i szynką szwarcwaldzką

Wilgotny, kremowy makaron z śmietanowym sosie, z dodatkiem parmezanu.

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki
  • makaron – u mnie penne – 70g
  • szparagi – 3 sztuki
  • szynka szwarcwaldzka/parmeńska – 3 plastry
  • cebula – 75g (pół sztuki)
  • czosnek – 5g (1 ząbek)
  • śmietana 18% – 25g  (1 łyżka)
  • łyżeczka oliwy
  • łyżka parmezanu (8g)
  • kilka pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania
1. Makaron ugotuj al dente, odlej 1/3 szklanki z gotowania makaronu.
2. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę ze szparagów odłam zdrewniałą końcówkę i pokrój na mniejsze kawałki.
3. Na oleju podsmaż cebulę, gdy się przyrumieni dodaj porwaną szynkę i szparagi, podsmaż chwilę razem.
4. Dodaj czosnek, śmietanę i wodę z gotowania makaronu, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą cukru.
5. Dodaj makaron i duś chwilę razem do zgęstnienia sosu, dopraw do smaku.
6. Podaj z listkami bazylii, przekrojonymi na pół pomidorkami i startym parmezanem.
Wskazówki

Szparagi smaż krótko – dosłownie 3 minuty – można je jeść na surowo, więc nie szalej 🙂

Makro
  • E (energia): 515 kcal
  • B (białko): 24.7 g
  • T (tłuszcze): 17.9 g
  • W (węglowodany): 59g
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.