Dużo maku, kremowa owsianka, gorące wiśnie i rozpuszczona czekolada 🫠 Jako starter przed babcinymi pierogami wleci idealnie 🤌🏻
5/5 - (Ocen: 1)
1 porcja
10 minut
442 kcal
Składniki
Owsianka:
150 ml mleka
40 g płatków owsianych
płaską łyżkę budyniu waniliowego
75 g skyra naturalnego/waniliowego
łyżkę maku
coś słodkiego – u mnie 2 tabsy słodzika
kilka kropli ekstraktu z wanilii
2 kostki gorzkiej czekolady
Gorące wiśnie:
80 g mrożonych wiśni
1/3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
coś słodkiego – u mnie 2 tabsy słodzika
Sposób przygotowania
Mleko, płatki, budyń, mak, ekstrakt z wanilii i słodzik dokładnie wymieszaj, gotuj co jakiś czas mieszając na średnim ogniu (do zgęstnienia).
Owsiankę wymieszaj ze skyrem.
Wiśnie podgrzej w małym garnku, gdy puszczą sok dodaj słodzik i odlej 2 łyżki, wymieszaj ze skrobią, dolej do garnka i energicznie wymieszaj do momentu aż powstaną wiśnie w żelu.
Owsiankę przełóż do miseczki, na wierzch gorącej owsianki dodaj czekoladę oraz gorące wiśnie.