Mini serniczki z morelami i białą czekoladą

Gdy jest gorąco jak nie wiem co pewnie wielu z nas ma mniejszy apetyt, ale tym gałganom, którym upał nie przeszkadza zostawiam przepis ✨

Aa i jeszcze jedno – polecam kupić taki twaróg, w którym w składzie jest tylko twaróg a nie mleko i jakieś tam podrabiańce 😏

Oceń ten wpis
Składniki
  • 150 g ciasteczek owsianych
  • 300 g moreli
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 100 ml śmietanki 12% (może być 30 jak Wam nie zależy na kaloriach)
  • 90 g białej czekolady
  • 6 tabsów słodzika/inne słodzidło
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta wanilii

    Polewa:

  • 60 g białej czekolady
  • 20 ml śmietanki 12 %
Sposób przygotowania
  1. Ciasteczka rozkrusz na pył lub jak człowiek zmiel za pomocą malaksera. Przesyp do 6 szklanych pojemników i ubij.
  2. Czekoladę rozpuść w mikrofali/kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki, wymieszaj z twarogiem sernikowym, ekstraktem waniliowym i szczyptą wanilii.
  3. Masę serową przełóż do naczynek. Przygotuj polewę – czekoladę rozpuść wraz ze śmietanką w mikrofali lub kąpieli wodnej, polej wierzch serniczków.
  4. Wstaw do lodówki na min. 3 godziny, najlepiej na całą noc.
  5. Podaj z morelami i listkami świeżej mięty.
Wskazówki

Najlepiej smakują dobrze schłodzone.

Makro

Kalorie i makro (1 z 6 porcji):

  • E (energia): 483 kcal
  • B (białko): 20.6 g
  • T (tłuszcze): 26.3 g
  • W (węglowodany): 41.2 g
Oceń ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.