Moja ulubiona szarlotka

Prosta jak budowa cepa i zarazem przepyszna – szarlotka ukochana przeze mnie i mojego dziadka 🥰

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki
  • 300 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru/ksylitolu
  • 2 żółtka
  • łyżeczkę ekstraktu z wanilii
  • litrowy słoik prażonych jabłek
  • 8 sporych jabłek
  • łyżkę skrobi ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • sporo cynamonu
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki ciasta wyrób w mikserze planetarnym z hakiem/za pomocą dłoni
  2. Ciasto owiń w folię i wstaw do lodówki (na godzinę) lub zamrażarki (na 20 min)
  3. Jabłka obierz, pokrój na ósemki
  4. W garnku wymieszaj prażone i pokrojone jabłka, dodaj cukier waniliowy i praż na średnim ogniu kilka minut (aż jabłka zaczną robić się lekko miękkie)
  5. W filiżance wody wymieszaj skrobię, dodaj do jabłek, zwiększ moc palnika i gotuj jeszcze kilka minut do uzyskania kremowej konsystencji. Pod koniec dodaj cynamon.
  6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, na grubym oczku zetrzyj 3/4 ciasta (pozostałe wstaw do lodówki), ciasto rozprowadź równomiernie, zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra – dół) ok. 15 minut
  7. Na spód dodaj jabłka, zetrzyj resztę ciasta i zapiecz ponownie do przyrumienienia (30-40 minut)
  8. Po ostudzeniu podawaj z lodami
Wskazówki

Najlepiej smakuje odgrzana w piekarniku, z gałką lodów ❤️

Makro

1 kawałek (z 16):

  • E (energia): 280 kcal
  • B (białko): 3 g
  • T (tłuszcze): 11.6 g
  • W (węglowodany): 43.9 g
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.