Prosta jak budowa cepa i zarazem przepyszna – szarlotka ukochana przeze mnie i mojego dziadka 🥰
5/5 - (Ocen: 1)
16 porcji
60 minut
280 kcal
Składniki
300 g mąki
200 g zimnego masła
100 g cukru/ksylitolu
2 żółtka
łyżeczkę ekstraktu z wanilii
litrowy słoik prażonych jabłek
8 sporych jabłek
łyżkę skrobi ziemniaczanej
1 opakowanie cukru wanilinowego
sporo cynamonu
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki ciasta wyrób w mikserze planetarnym z hakiem/za pomocą dłoni
Ciasto owiń w folię i wstaw do lodówki (na godzinę) lub zamrażarki (na 20 min)
Jabłka obierz, pokrój na ósemki
W garnku wymieszaj prażone i pokrojone jabłka, dodaj cukier waniliowy i praż na średnim ogniu kilka minut (aż jabłka zaczną robić się lekko miękkie)
W filiżance wody wymieszaj skrobię, dodaj do jabłek, zwiększ moc palnika i gotuj jeszcze kilka minut do uzyskania kremowej konsystencji. Pod koniec dodaj cynamon.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, na grubym oczku zetrzyj 3/4 ciasta (pozostałe wstaw do lodówki), ciasto rozprowadź równomiernie, zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra – dół) ok. 15 minut
Na spód dodaj jabłka, zetrzyj resztę ciasta i zapiecz ponownie do przyrumienienia (30-40 minut)
Po ostudzeniu podawaj z lodami
Wskazówki
Najlepiej smakuje odgrzana w piekarniku, z gałką lodów ❤️