Muffinki z borówkami i kruszonką

Miękkie, wilgotne, a z wierzchu chrupiące od maślanej kruszonki 🫠

 

Może być lepiej? Może, bo w środku są jeszcze borówki 🫐

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki
  • 300 g mąki
  • 140 g ksylitolu/cukru
  • 220 ml maślanki
  • ok. 300g borówek (mogą być mrożone)
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Kruszonka:

  • 50 g mąki
  • 30 g masła
  • 30 g cukru
Sposób przygotowania
  1. Kruszonka: Zimne masło, mąkę i cukier zagnięć w dłoniach do momentu aż powstanie kruszonka, wstaw do lodówki.
  2. W misce połącz suche składniki: mąkę, ksylitol, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
  3. W drugiej misce połącz mokre składniki: maślankę, jaja, rozpuszczone masło.
  4. Do mokrych składników dodaj suche, masą napełniaj papilotki do 2/3 wysokości, na wierzch dodaj borówki i kruszonkę.
  5. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach (góra dół).
Wskazówki

Zamiast borówek możesz użyć innych owoców.

Makro
  • E (energia): 241 kcal
  • B (białko): 5 g
  • T (tłuszcze): 9 g
  • W (węglowodany): 35 g
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.