Najlepsze ciasto marchewkowe

O ludzie – jakie ciasto marchewkowe jest dobre 馃ゲ Mi臋kkie, wilgotne, szybkie – no nawet miksera z ty艂u p贸艂ki nie musisz wygrzebywa膰. A do tego ma prawie p贸艂 kilo marchewki, wi臋c porcja warzyw zaliczona, nie? 馃憖

Oce艅 ten wpis
Sk艂adniki
  • 300 g m膮ki
  • 5 jajek
  • 400 g marchewki
  • 150 g cukru/ksylitolu (jak lubicie mocno s艂odkie ciasta polecam doda膰 troch臋 wi臋cej)
  • 100 g mas艂a
  • 100 ml mleka
  • 1,5 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • 2 p艂askie 艂y偶eczki sody oczyszczonej
  • 2 艂y偶eczki cynamonu
  • 艂y偶eczka ga艂ki muszkato艂owej
  • p贸艂 艂y偶eczki imbiru
  • szczypta soli

    SMAROWANKO

  • 300 g serka 艣mietankowego
  • 50 g bia艂ej czekolady
  • ja na wierzch doda艂am jeszcze syrop pumpkin spice (przepis znajdziecie w rolkach)
Spos贸b przygotowania
  1. Marchew obierz i zetrzyj na drobnych oczkach. Mas艂o rozpu艣膰.
  2. Po艂膮cz suche sk艂adniki – m膮k臋, przyprawy, proszek do pieczenia, sod臋 i szczypt臋 soli.
  3. Po艂膮cz za pomoc膮 r贸zgi – jajka, ksylitol, mleko, ekstrakt waniliowy i rozpuszczone mas艂o.
  4. Do mokrych sk艂adnik贸w daj suche i dok艂adnie wymieszaj. Dodaj marchewk臋.
  5. Wymieszan膮 mas臋 przelej do blaszki wy艂o偶onej papierem do pieczenia (polecam u偶y膰 tortownicy albo mniejszej blaszki, bo mi wysz艂o troch臋 p艂asko XD).
  6. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (g贸ra – d贸艂) ok. 40-50 minut – do suchego patyczka.
  7. Ostudzone ciasto wysmaruj serkiem waniliowym.

    SEREK WANILIOWY:

  8. Bia艂膮 czekolad臋 rozpu艣膰 w mikrofali/k膮pieli wodnej.
  9. Wymieszaj z serkiem 艣mietankowym.
Wskaz贸wki

Polecam u偶y膰 mniejszej blaszki – np. tortownicy 16 cm

Makro

1 z 12 kawa艂k贸w:

  • E (energia): 315 kcal
  • B (bia艂ko): 7.9 g
  • T (t艂uszcze): 17.1 g
  • W (w臋glowodany): 31.1 g
Oce艅 ten wpis

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.