Naleśniki jak z Manekina

Mam taką niepisaną zasadę, że raczej nie jadam w restauracji tego, co zrobię sobie sama w domu ✨więc manekina mamy w domu – smaczniej, taniej i lepiej 🫡

Oceń ten wpis
Składniki

Ciasto:

  • 250 ml mleka
  • 220 ml wody gazowanej
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • łyżeczka oliwy
  • szczypta soli

Farsz:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 150 g szpinaku
  • 100 g fety
  • 1 średnia cebula
  • 80 g suszonych pomidorów
  • 50 ml śmietanki 12%
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oleju z suszonych pomidorów
Sposób przygotowania
  1.  Zblenduj wszystkie składniki razem i smaż naleśniki na suchej patelni.
  2. Kurczaka pokrój w kostkę, zamarynuj w soli i przeciśniętym przez praskę czosnku.
  3. Pomidory odsącz na ręczniku papierowym i pokrój w paski. Cebulkę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.
  4. Na oleju z suszonych pomidorów podsmaż cebulkę , gdy się zeszkli dodaj szczyptę cukru, kurczaka i suszone pomidory, gdy kurczak się przyrumieni dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokruszoną fetę.
  5. Na patelnię dodaj śmietankę i szpinak, duś do momentu aż zwiędnie. Dopraw do smaku.
  6. Na środek naleśnika dodaj farsz i rozprowadź równomiernie na środku, zawiń brzegi i podpiecz do przyrumienienia na suchej patelni z dwóch stron.
Wskazówki
Makro

Na 1 porcję:

  • E (energia): 440 kcal
  • B (białko): 32.6 g
  • T (tłuszcze): 14.5 g
  • W (węglowodany): 43.5 g
Oceń ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.