1. Kurczaka pokrój w większe kawałki. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Kurczaka zamarynuj w marynacie min 30 min. (odstaw do lodówki).
2. Cebulkę posiekaj w kostkę, marchew obierz i zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Orzechy upraż na suchej patelni.
3. Cebulę podsmaż na oliwie wraz z marchewką, dodaj szczyptę soli.
4. Gdy warzywa zmiękną dodaj przyprawy i praż chwilę razem.
5. Dodaj passatę pomidorową, orzechy, słodzik, mleko wymieszane ze śmietaną oraz masło.
6. Duś chwilę razem a następnie zblenduj na gładki sos. Dopraw do smaku.
7. Kurczaka usmaż na suchej patelni do przyrumienienia a następnie dodaj do sosu i duś chwilę razem.
8. Podaj z ryżem oraz posiekaną kolendrą/natką pietruszki.