Odchudzony butter chicken

Oryginał ocieka tłuszczem i średnio nadaje się na redukcję. Odchudziłam go z kalorii, ale nie ze smaku.

Pokochasz go, jeśli tak jak ja uwielbiasz oryginał!

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki
DO ZAMARYNOWANIA KURCZAKA:
  • pierś z kurczaka – 500g (2 sztuki)
  • imbir – 5g (kawałek ok. 2cm)
  • czosnek – 20g (4 ząbki)
  • sok z cytryny – 30g (3 łyżki)
  • oliwa z oliwek – 10g (1 łyżka)
  • jogurt naturalny – 75g (pół szklanki)
  • sól i pieprz
DO SOSU:
  • passata pomidorowa – 500ml
  • cebula – 75g (1 średnia)
  • marchew – 135g (3 sztuki)
  • mleko 1,5% – 400 ml (1.5 szklanki)
  • śmietana 18% – 3 łyżki
  • orzechy nerkowca – 35g (3 łyżki)
  • oliwa z oliwek – 10g (1 łyżka)
  • masło – 20g (1 łyżka)
  • słodzik – 10 tabletek
PRZYPRAWY:
  • ziarna kolendry – 1 łyżka
  • kurkuma – 2 łyżki
  • garam masala – 1 łyżka
  • kmin rzymski – 2 łyżki
  • cynamon – pół łyżeczki
  • papryka ostra – płaska łyżeczka
  • sól i pieprz
DODATKOWO:
  • ryż basmati
  • liście kolendry/pietruszki
Sposób przygotowania
1. Kurczaka pokrój w większe kawałki. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Kurczaka zamarynuj w marynacie min 30 min. (odstaw do lodówki).
2. Cebulkę posiekaj w kostkę, marchew obierz i zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Orzechy upraż na suchej patelni.
3. Cebulę podsmaż na oliwie wraz z marchewką, dodaj szczyptę soli.
4. Gdy warzywa zmiękną dodaj przyprawy i praż chwilę razem.
5. Dodaj passatę pomidorową, orzechy, słodzik, mleko wymieszane ze śmietaną oraz masło.
6. Duś chwilę razem a następnie zblenduj na gładki sos. Dopraw do smaku.
7. Kurczaka usmaż na suchej patelni do przyrumienienia a następnie dodaj do sosu i duś chwilę razem.
8. Podaj z ryżem oraz posiekaną kolendrą/natką pietruszki.
Wskazówki
  • Kurczak nabierze jeszcze głębszego smaku i aromatu jeśli zostawisz go do zamarynowania na całą noc (w lodówce).
  • Do zeszklonej cebuli dodaj odrobinę cukru. Skarmelizuje się i nabierze głębszego smaku i aromatu.
  • Gdy sos po zblendowaniu będzie zbyt gęsty – dodaj trochę wody i zblenduj ponownie.
Makro
NA PORCJĘ:
  • E (energia): 451 kcal
  • B (białko): 28.2 g
  • T (tłuszcze): 13.1 g
  • W (węglowodany): 59.0 g
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.