Omlet cesarski z owocami

Puszysty, przypominający biszkopt omlet z dodatkiem owoców.

Idealny na śniadanie!

4/5 - (Ocen: 4)
Składniki
  • jaja – 55g (2 sztuki)
  • mleko 1,5% – 75ml (5 łyżek)
  • mąka pszenna – 36g (3 łyżki)
  • olejek (aromat) waniliowy -2g (2 krople)
  • słodzik – 2 tabletki
  • oliwa z oliwek – 5g (1 łyżeczka)
DO PODANIA:
  • ulubione owoce
Sposób przygotowania
1. Oddziel białko od żółtka. Do jednej miski dodaj żółtko, mleko, pokruszony słodzik, mąkę i olejek waniliowy.
2. W drugiej misce ubij białko ze szczyptą soli.
3. Połącz obie masy delikatnie mieszając.
4. Na patelni rozgrzej oliwę. Wylej masę. Przełóż na drugą stronę.
5. Gdy się zetnie rozdziel omlet na mniejsze kawałki przy pomocą szpatułki i smaż jeszcze chwilę.
Wskazówki

Smaż na średnim ogniu – omlet ładniej urośnie i nie przypali się 🙂

Makro
BEZ DODATKÓW:
  • E (energia): 283 kcal
  • B (białko): 13.3 g
  • T (tłuszcze): 12.1 g
  • W (węglowodany): 30.9 g
4/5 - (Ocen: 4)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.