Omlet z cukinią i camembertem

Pyszny omlet z cukinią, aromatycznym czosnkiem i ciągnącym się camembertem.
Idealny na śniadanie!

5/5 - (Ocen: 4)
Składniki
  • jaja – 110g (2 sztuki)
  • mleko 1,5% – 45ml (3 łyżki)
  • cukinia – 150g (1 mała)
  • cebula – 50g (1 mała)
  • ser camembert – 30g (2 plastry)
  • czosnek – 10g (2 ząbki)
  • oliwa z oliwek – 5g (1 łyżeczka)
  • szczypiorek – 10g (1 łyżka)
Sposób przygotowania

1. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w kostkę cebulkę i cukinię oraz odrobinę soli.
2. Duś chwilę razem do miękkości. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. W misce rozbełtaj jaja, dodaj mleko, szczyptę soli i pieprzu i dokładnie wymieszaj.
4. Rozłóż składniki równomiernie na patelni i wlej masę jajeczną.
5. Na omlet dodaj porwany ser.
6. Podpiecz z dwóch stron.
7. Posyp szczypiorkiem.

Wskazówki

Do zeszklonej cebuli dodaj odrobinę cukru. Skarmelizuje się i nabierze głębszego smaku i aromatu 🙂

Makro
  • E (energia): 360 kcal
  • B (białko): 25.3 g
  • T (tłuszcze): 23.7 g
  • W (węglowodany): 14.9 g
5/5 - (Ocen: 4)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.