Omlet ze szparagami

Pyszny omlet z chrupiącymi szparagami, szynką i ciągnącą się mozzarellą.

Idealny na śniadanie!

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki
  • jaja – 110g (2 sztuki)
  • mleko 1,5% – 30ml (2 łyżki)
  • szparagi -4 sztuki
  • szynka z indyka – 20g (2 plastry)
  • mozzarella light – 45g (3 plastry)
  • czosnek – 5g (1 ząbek)
  • oliwa z oliwek – 5g (1 łyżeczka)
  • szczypiorek – 30g (3 łyżka)
  • koperek – 20g (2 łyżki)
Sposób przygotowania

1. Ze szparagów odłam zdrewniałą końcówkę, pokrój je na mniejsze kawałki.
2. Na oliwie podsmaż posiekaną w kostkę szynkę ze szparagami, gdy szynka zacznie się rumienić dodaj przeciśnięty przez paskę czosnek. Duś chwilę razem.
3. W miseczce rozbełtaj jajka z mlekiem, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem, solą i pieprzem.
4. Składniki rozłóż równomiernie na patelni i dodaj rozbełtane jaja.
5. Na wierzch dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę, zmniejsz moc palnika i przykryj pokrywką.
6. Podaj z ziołami.

Wskazówki

Do zeszklonej cebuli dodaj odrobinę cukru. Skarmelizuje się i nabierze głębszego smaku i aromatu 🙂

Makro
  • E (energia): 337 kcal
  • B (białko): 30.6 g
  • T (tłuszcze): 20.7 g
  • W (węglowodany): 10.5 g
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.