Oponki serowe

Smak mojego dzieciństwa – kupowałyśmy je z koleżankami na szkolnej stołówce.

Pyszne, gorące, w środku mięciutkie
a od zewnątrz chrupiące!

4.7/5 - (Ocen: 3)
Składniki
NA OPONKI:
  • mąka pszenna – 250g (2 szklanki)
  • twaróg półtłusty – 250g
  • żółtko jaja – 2 sztuki
  • śmietana 18% – 40g (2 łyżki)
  • skyr waniliowy – 40g (2 łyżki)
  • cukier/erytrytol – 40g (4 łyżki)
  • cukier wanilinowy – 5g (1 łyżeczka)
  • soda oczyszczona – 5g (1 łyżeczka)
  • spirytus – 5g (1 łyżeczka)

DODATKOWO: 

  • olej do smażenie
  • cukier/erytrytol puder
  • cukier cynamonowy
Sposób przygotowania
1. Wszystkie składniki zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta.
2. Przygotuj szklankę z ostrymi krawędziami i kieliszek.
3. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1-1.5 cm.
4. Z ciasta wykrawaj szklanką kółka, z których następnie wycinaj środek kieliszkiem.
5. Powstaną oponki, z wyciętych kółek możesz zrobić mini pączki.
6. Rozgrzej ok. 1 litr oleju (olej musi być mocno rozgrzany, by oponki były chrupiące i nie pochłonęły za dużo tłuszczu).
7. Na gorącym oleju smaż oponki i pączki z dwóch stron, do przyrumienienia, następnie cedzakową łyżką wyłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
8. Oprósz cukrem pudrem bądź obtocz w cukrze cynamonowym.
Wskazówki
  • Gdy ciasto będzie się kleić podsyp stolnicę dobrze mąką.
Makro

W tłusty czwartek kalorie się nie liczą 🙂

4.7/5 - (Ocen: 3)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.