Czekoladowa owsianka z płynnymi malinami i czekoladową skorupką

Przepyszna czekoladowa owsianka, którą zrobisz w 5 minut

A do tego mega satysfakcja podczas rozbijania czekoladowej skorupki w trakcie jedzenia!

5/5 - (Ocen: 3)
Składniki
DO OWSIANKI:
  • płatki owsiane – 40g (4 łyżki)
  • jogurt naturalny/skyr – 200g
  • 1 miarka białka czekoladowego/innego (możesz je pominąć i dodać niego więcej płatków)
  • kakao – 5g (1 łyżeczka)
  • nasiona chia – 5g (1 łyżeczka)
  • olejek waniliowy – kilka kropli
  • słodzik w tabletkach – 2 sztuki
SOS  MALINOWY:
  • 100g mrożonych malin
  • pół szklanki wody
  • pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 2 tabletki słodzika
NA CZEKOLADOWĄ SKORUPKĘ:
  • 3 kostki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania

1. Płatki owsiane wymieszaj  w pojemniku z jogurtem, białkiem, kakao, nasionami chia, olejkiem waniliowym i rozkruszonym słodzikiem.
2. Maliny podgrzej w garnku z wodą, mąką ziemniaczaną i słodzikiem do zgęstnienia. Dodaj na wierzch owsianki.
3. Czekoladę rozpuść w mikrofalówce/miseczce w kąpieli wodnej.
4. Czekoladę rozprowadź na wierzchu malin, by stworzyć wierzchnią skorupkę.
5. Wstaw do lodówki na min. godzinę, najlepiej na całą noc.
6. Rozłup skorupkę i zjedz.

Wskazówki

Czekoladę będzie Ci dużo łatwiej rozprowadzić, jeśli wcześniej wsadzisz owsiankę na kilka minut do zamrażarki 🙂

Makro
  • E (energia): 589 kcal
  • B (białko): 35.2 g
  • T (tłuszcze): 18.9 g
  • W (węglowodany): 58.4 g
5/5 - (Ocen: 3)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.