Ekspresowa pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

Szybka, aromatyczna pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów. Świetna, zdrowsza alternatywa dla klasycznego masła.

5/5 - (Ocen: 2)
Składniki
  • ciecierzyca ze słoika – 240g (1 słoik)
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • suszone pomidory, odsączone z tłuszczu – 3 sztuki
  • 3 ząbki czosnku
  • papryka słodka, mielona – 1 łyżka
  • płatki chilli – 1 łyżeczka
  • sok z cytryny –  1 łyżka
  • 50 ml aquafaby (wody ze słoika po ciecierzycy)
  • sól, pieprz, szczypta cukru do smaku
Sposób przygotowania

1. Ciecierzycę przepłucz na sitku, dodaj posiekane suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę składników.
2. Zblenduj na gładką pastę.

Wskazówki
  • Na wierzch możesz dodać wędzoną paprykę i świeże zioła (np. natkę pietruszki)
  • Idealnie pasuje na kanapki, jako dip do pokrojonych warzyw czy pasta do tortilli 🙂
Makro
  • E (energia): 586 kcal
  • B (białko): 21.0 g
  • T (tłuszcze): 31.2 g
  • W (węglowodany): 50.7 g
5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.