Pieczona owsianka a’ la ciasto marchewkowe

Przepyszna owsianka/ciasto, która smakuje jak ciasto marchewkowe!

Pokochają ją fani korzennych smaków.

4/5 - (Ocen: 3)
Składniki
DO OWSIANKI:
  • mleko 1,5% – 70ml (4 łyżki)
  • płatki owsiane – 30g (3 łyżki)
  • mąka orkiszowa/pszenna – 15g (1 łyżka)
  • olejek (aromat) waniliowy -2g (2 krople)
  • proszek do pieczenia – 3g (pół łyżeczki)
  • soda oczyszczona – 3g (pół łyżeczki)
  • jajo – 1 sztuka
  • słodzik – 3 tabletki
  • przyprawa korzenna – 5g (1 łyżeczka)
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • banan – 60g (pół banana)
  • marchewka – 45g (1 mała)

DODATKOWO:

  • skyr – 2 łyżki
  • orzechy włoskie – 1 łyżka
Sposób przygotowania

1. Marchew zetrzyj na drobnych oczkach.
2. W osobnym naczyniu zblenduj pozostałe składniki.
3. Połącz masę ze startą marchewką, przełóż do naczynka żaroodpornego.
4. Piecz w temp. 200 stopni ok. 25-30 minut do przyrumienienia.
5. Podaj ze skyrem, posiekanymi orzechami i cynamonem.

Wskazówki

Najlepiej smakuje na ciepło 🙂

Makro
CAŁOŚĆ:
  • E (energia): 505 kcal
  • B (białko): 23.6 g
  • T (tłuszcze): 18.4 g
  • W (węglowodany): 56.4 g
4/5 - (Ocen: 3)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.