1. Dynię pokrój na mniejsze kawałki, usuń nasiona. Ziemniaki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki, czosnek obierz.
2. Tak przygotowane warzywa przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, dodaj oliwę, miód, sól, pieprz i tymianek. Dokładnie wymieszaj.
3. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) do miękkości i przyrumienienia.
4. Upieczoną dynię obierz (miąższ wydrąż łyżką), warzywa przełóż do garnka, zalej wodą.
5. Dodaj posiekany imbir i kostkę rosołową, doprowadź do wrzenia.
6. Zblenduj na gładki krem, w razie potrzeby dodaj wody.
7. Dodaj przyprawy, dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z limonki/cytryny i słodzikiem.
8. Ciecierzycę opłukaj, wymieszaj z przyprawami, miodem i oliwą. Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 30 min (do przyrumenienia).
9. Podaj ciecierzycą, chilli i listkami kolendry/pietruszki.