Pikantna zupa krem z pieczonej dyni z chrupiącą ciecierzycą

Pyszny, pikantny i aromatyczny krem
z pieczonej dyni a do tego chrupiąca ciecierzyca i chilli…

Idealnie sprawdzi się na jesień

5/5 - (Ocen: 3)
Składniki
  • dynia – 1400g (1 duża)
  • ziemniak – 500g (4 większe)
  • marchew – 90g (2 sztuki)
  • cebula – 200g (2 sztuki)
  • czosnek – 40g (8 ząbków)
  • imbir – 10g (kawałek ok. 4 cm)
  • oliwa z oliwek – 20g (2 łyżki)
  • miód pszczeli – 50g (2 łyżki)
  • limonka/cytryna – 30g (1/2 sztuki)
PRZYPRAWY:
  • tymianek – 30g (3 łyżki)
  • płatki chilli/przyprawa chilli – 3g (pół łyżeczki)
  • gałka muszkatołowa – 10g (2 łyżeczki)
  • kurkuma – 10g (2 łyżeczki)
  • papryka słodka wędzona (1 łyżeczka)
PIECZONA CIECIERZYCA (na porcję):
  • ciecierzyca w słoiku – 2 łyżki
  • papryka słodka – pół łyżeczki
  • papryka słodka, wędzona – pół łyżeczki
  • oliwa z oliwek – pół łyżeczki
  • miód – pół łyżeczki
DO DEKORACJI:
  • kolendra/natka pietruszki – 20g (garść)
Sposób przygotowania
1. Dynię pokrój na mniejsze kawałki, usuń nasiona. Ziemniaki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki, czosnek obierz.
2. Tak przygotowane warzywa przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, dodaj oliwę, miód, sól, pieprz i tymianek. Dokładnie wymieszaj.
3. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) do miękkości i przyrumienienia.
4. Upieczoną dynię obierz (miąższ wydrąż łyżką), warzywa przełóż do garnka, zalej wodą.
5. Dodaj posiekany imbir i kostkę rosołową, doprowadź do wrzenia.
6. Zblenduj na gładki krem, w razie potrzeby dodaj wody.
7. Dodaj przyprawy, dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z limonki/cytryny i słodzikiem.
8. Ciecierzycę opłukaj, wymieszaj z przyprawami, miodem i oliwą. Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 30 min (do przyrumenienia).
9. Podaj ciecierzycą, chilli i listkami kolendry/pietruszki.
Wskazówki

Zupa najlepiej smakuje następnego dnia, gdy się przegryzie 🙂

Makro

NA PORCJĘ:

  • E (energia): 384 kcal
  • B (białko): 11.8 g
  • T (tłuszcze): 13.2 g
  • W (węglowodany): 64.6 g
5/5 - (Ocen: 3)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.