15 minut, chwila płaczu i gotowe ✨
Pikantne gnocchi w kremowym sosie pomidorowym 🍅
5/5 - (Ocen: 3)
3 porcje
20 minut
471 kcal
Składniki
1 opakowanie gnocchi
1 kulka mozzarelli light
1 koncentrat pomidorowy
100 ml śmietanki 12%
1 spora cebula
3 ząbki czosnku
1/4 papryczki chilli
łyżka oliwy
rukola
kilka pomidorków koktajlowych
parmezan
Sposób przygotowania
Cebulę posiekaj w kostkę, podsmaż na oliwie, gdy się zeszkli dodaj szczyptę soli i niewielką szczyptę cukru.
Gdy cebula będzie rumiana na patelnię dodaj czosnek u posiekaną papryczkę, podsmaż chwilę razem.
Dodaj koncentrat, ok. 200 ml wody oraz śmietankę, gotuj do momentu aż powstanie kremowy sos (w razie potrzeby dodaj trochę wody), dopraw do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie słodzikiem.
Gnocchi ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i dodaj do sosu.
Dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę i duś do rozpuszczenia sera.
Podaj z rukolą, pokrojonymi na pół pomidorkami, parmezanem i ulubionymi ziołami.