Pikantne krewetki w sosie maślano winnym

Głęboka, pełna aromatów i smaku emulsja maślana a w niej soczyste krewety a obok chrupiące grzanki.

Krewetki to afrodyzjak, więc idealnie sprawdzą się na romantyczną kolację!

5/5 - (Ocen: 2)
Składniki
DO KREWETEK:
  • krewetki tygrysie – 20 sztuk
  • białe, wytrawne wino – 200ml (3/4 szklanki)
  • cebula – 50g (1 mała)
  • czosnek – 10g (2 ząbki)
  • oliwa z oliwek – 5g (1 łyżeczka)
  • masło – 60g (3 łyżki)
  • papryczka chilli – 4g (1/3 sztuki)
  • natka pietruszki – 20g (2 łyżki)
DODATKOWO:
  • ciabatta
Sposób przygotowania
1. Krewetki dokładnie umyj i oczyść z pancerzyków oraz jelitka (czarna nitka), osusz.
2. Na oliwie podsmaż posiekaną drobno cebulkę, gdy się zeszkli dodaj odrobinę soli i cukru, duś do momentu aż będzie miękka.
3. Na patelnię dodaj krewetki, podsmaż chwilę i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek wraz z posiekanym chilli.
4. Następnie wlej na patelnię wino i zagotuj, dodaj zimne masło i sok z cytryny. Gotuj chwilę na dużym ogniu aż sos zgęstnieje.
5. Podaj ze stostowaną na suchej patelni bagietką i natką pietruszk
Wskazówki

Krewetki smaż jak najkrócej, by nie były gumowate 🙂

Makro
NA PORCJĘ:
  • E (energia): 509 kcal
  • B (białko): 20.4 g
  • T (tłuszcze): 29.2 g
  • W (węglowodany): 26.1 g
5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.