Pikantny kurczak słodko kwaśny

Uwielbiam! Soczysty i pełen aromatu kurczak w sosie słodko kwaśnym

Uwaga! Mocno uzależnia!!

4.3/5 - (Ocen: 6)
Składniki
  • mięso z uda kurczaka bez skóry  – 200g
  • papryka – 230g (1 duża)
  • marchew – 90g (2 sztuki)
  • cebula – 75g (1 średnia)
  • czosnek – 10g (2 ząbki)
  • imbir świeży – 5g (1 kawałek)
  • oliwa z oliwek – 10g (1 łyżka)
  • mąka ziemniaczana – 25g (1 łyżka)
SOS:
  • passata pomidorowa – 500ml
  • woda – 125ml (pół szklanki)
  • mąka ziemniaczana – 25g (1 łyżka)
  • słodzik – 10 tabletek
  • miód – 20g  (1 łyżka)
  • ocet – 90g (9 łyżek)
  • sos sojowy – 10g (1 łyżka)
  • czosnek – 10g (2 ząbki)
  • imbir – 5g (1 kawałek)

DO PODANIA:

  • ryż basmati – 100g
  • sezam
  • szczypiorek
Sposób przygotowania
1. Kurczaka pokrój w grubą kostkę, dodaj przeciśnięty czosnek i imbir, szczyptę soli i mąkę ziemniaczaną.
2. Dokładnie wymieszaj. Odstaw do zamarynowania do lodówki.
3. Cebulę pokrój w kostkę, marchew i paprykę w słupki.
4. Na oliwie podsmaż cebulę, dodaj marchew i paprykę. Gdy zmiękną dodaj kurczaka. Duś razem.
5. W międzyczasie połącz wszystkie składniki na sos.
6. Sos dodaj do warzyw z kurczakiem. Duś na średnim ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku.
7. Podaj z ryżem, posiekanym szczypiorkiem i sezamem.
Wskazówki
  • Do zeszklonej cebuli dodaj odrobinę cukru. Skarmelizuje się i nabierze głębszego smaku i aromatu 🙂
  • Zamarynowane mięso możesz odstawić do lodówki na kilka godzin – przejdzie aromatem i będzie bardziej soczyste.
Makro

NA PORCJĘ:
E (energia): 630 kcal
B (białko): 33.4 g
T (tłuszcze): 9.4 g
W (węglowodany): 109 g

4.3/5 - (Ocen: 6)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.