Podwójnie borówkowe muffinki sernikowe

Podwójnie borówkowe, z podwójnym apetytem hehe 🧁

Oceń ten wpis
Składniki

CIASTO:

  • 120 g rozpuszczonego, ostudzonego masła
  • 200 g kvargu naturalnego/waniliowego
  • szczypta wanilii/kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • 240 g mąki
  • 150 g ksylitolu/cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g borówek (u mnie mrożone)
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 30 g dżemu jagodowego

    KRUSZONKA:

  • 30 g masła
  • 30 g cukru
  • 55 g mąki

    SEREK WANILIOWY:

  • 200 g twarogu sernikowego (wybierzcie taki, w składzie którego jest tylko twaróg, zaufajcie mi 🫡)
  • 15 g cukru pudru
  • szczypta wanilii/kilka kropli ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
  1. KRUSZONKA: w małym garnku podgrzej masło z cukrem, dodaj mąkę i wymieszaj energicznie do momentu aż powstaną grudki. Ostudź i schłodź w zamrażarce.
  2. W misce za pomocą trzepaczki połącz kvarg, jajka, ksylitol i rozpuszczone masło.
  3. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszaj.
  4. Do masy dodaj borówki wymieszane ze skrobią, wymieszaj.
  5. Kokilki wypełniaj masą do 3/4 wysokości, na wierzch dodaj dżem, posyp kruszonką.
  6. Piecz najpierw w 200 stopniach (góra – dół) 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne 20-25 minut.
  7. Twaróg sernikowy wymieszaj z cukrem pudrem i wanilią, szprycuj ostudzone muffinki.
Wskazówki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Makro

1 muffinka:

  • E (energia): 236 kcal
  • B (białko): 7 g
  • T (tłuszcze): 10.9 g
  • W (węglowodany): 36.1 g
Oceń ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.