Jeżeli lubisz sushi i spróbujesz tego bowla to bez żartów jest duża szansa, że będziesz go jeść codziennie przez najbliższy tydzień 🫠
Oceń ten wpis
1 porcja
30 minut
540 kcal
Składniki
50 g ryżu
100 g łososia
1 ogórek
1 marchewka
40 g fasolki edamame
40 g mango (u mnie mrożone)
łyżka marynowanego imbiru
łyżka sosu sojowego
łyżeczka miodu
pół ząbka czosnku
szczypta imbiru
2 łyżeczki octu (najlepiej ryżowego)
2 tabsy słodzika
szczypta sezamu
Sposób przygotowania
Ryż opłukaj w letniej wodzie do momentu aż woda będzie prawie przezroczysta – możesz to zrobić także na sitku.
Do ryżu dodaj 100 ml wody, przykryj pokrywką i wstaw do gotowania na dużej mocy palnika (7/10). Gdy pojawi się pierwszy bąbel – woda zacznie się gotować zmniejsz moc palnika do 4 i gotuj ok. 15-16 minut – do momentu aż ryż pochłonie cały płyn.
Ryż zdejmij z palnika (nie zdejmując pokrywki) i odstaw pod przykryciem na kolejne 10 minut.
Łososia pokrój w grubą kostkę, zamarynuj w sosie sojowym, miodzie, czosnku i imbirze. Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. (180 stopni, góra-dół) przez 8 minut.
Ryż połącz z octem wymieszanym z rozkruszonym słodzikiem, ostudź.
Pokrój warzywa – ogórka w plasterki, marchew obierz i pokrój obieraczką na wstążki, mango rozmroź w mikrofali i pokrój na mniejsze kawałki, fasolkę przepłucz na sitku.
Ryż przełóż do miski, na wierzch dodaj warzywa i łososia. Posyp sezamem.