Poke bowl z łososiem teriyaki

Jeżeli lubisz sushi i spróbujesz tego bowla to bez żartów jest duża szansa, że będziesz go jeść codziennie przez najbliższy tydzień 🫠

Oceń ten wpis
Składniki
  • 50 g ryżu
  • 100 g łososia
  • 1 ogórek
  • 1 marchewka
  • 40 g fasolki edamame
  • 40 g mango (u mnie mrożone)
  • łyżka marynowanego imbiru
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka miodu
  • pół ząbka czosnku
  • szczypta imbiru
  • 2 łyżeczki octu (najlepiej ryżowego)
  • 2 tabsy słodzika
  • szczypta sezamu
Sposób przygotowania
  1. Ryż opłukaj w letniej wodzie do momentu aż woda będzie prawie przezroczysta – możesz to zrobić także na sitku.
  2. Do ryżu dodaj 100 ml wody, przykryj pokrywką i wstaw do gotowania na dużej mocy palnika (7/10). Gdy pojawi się pierwszy bąbel – woda zacznie się gotować zmniejsz moc palnika do 4 i gotuj ok. 15-16 minut – do momentu aż ryż pochłonie cały płyn.
  3. Ryż zdejmij z palnika (nie zdejmując pokrywki) i odstaw pod przykryciem na kolejne 10 minut.
  4. Łososia pokrój w grubą kostkę, zamarynuj w sosie sojowym, miodzie, czosnku i imbirze. Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. (180 stopni, góra-dół) przez 8 minut.
  5. Ryż połącz z octem wymieszanym z rozkruszonym słodzikiem, ostudź.
  6. Pokrój warzywa – ogórka w plasterki, marchew obierz i pokrój obieraczką na wstążki, mango rozmroź w mikrofali i pokrój na mniejsze kawałki, fasolkę przepłucz na sitku.
  7. Ryż przełóż do miski, na wierzch dodaj warzywa i łososia. Posyp sezamem.
Wskazówki
Makro
  • E (energia): 540 kcal
  • B (białko): 30.7 g
  • T (tłuszcze): 17.7 g
  • W (węglowodany): 50.3 g
Oceń ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.