Pralinki bananowe

Pyszny, szybki deser ze słonym karmelem z daktyli i czekoladą

Oceń ten wpis
Składniki
  • 1 banan
  • 4 daktyle
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • łyżka uprażonych, posiekanych orzeszków ziemnych
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
Sposób przygotowania
1. Daktyle zalej wrzątkiem, odstaw na ok. 10-20 minut do namoczenia.
2. Daktyle, łyżkę wody z moczenia daktyli, masło orzechowe, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli zblenduj na gładki krem.
3. Czekoladę rozpuść w mikrofali/kąpieli wodnej.
4. Orzeszki pokrój na mniejsze kawałki, upraż na suchej patelni do przyrumienienia.
5. Banana pokrój na plasterki, dodaj krem, orzeszki i rozpuszczoną czekoladę.
6. Wierzch oprósz szczyptą soli, wstaw do lodówki do stężenia czekolady.
Wskazówki

W wersji ekspresowej możesz użyć zamiast kremu po prostu masła orzechowego z odrobiną miodu i soli 🙂

Makro
1 PRALINKA:
  • E (energia): 45 kcal
  • B (białko): 1 g
  • T (tłuszcze): 2.5 g
  • W (węglowodany): 4.6 g
Oceń ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.