mięciutkie bułeczki, w środku mozzarellą i masło ziołowo czosnkowe, no foodporn w czystym wydaniu ✨
4.7/5 - (Ocen: 4)
ok. 30 bułeczek
120 minut
x
Składniki
Ciasto na bułeczki:
600 g mąki pszennej
180 ml ciepłego mleka
2 jajka
70 g serka śmietankowego
25 g drożdży
50 g miękkiego masła
łyżka cukru
2 łyżeczki soli
tangzhong (100 ml wody + łyżka mąki)*
*opcjonalnie, ale polecam dodać, bo dzięki niemu bułeczki są jeszcze bardziej miękkie
250 g mozzarelli – ja użyłam paluszków serowych
smarowanko (żółtko + 3 łyżki mleka)
Masło czosnkowo ziołowe:
80 g miękkiego masła
3 ząbki czosnku
łyżka natki pietruszki
szczypta soli
Sposób przygotowania
Przygotuj tangzhong – wodę podgrzej w małym garnku z mąką do momentu aż powstanie gęsty kleik, ostudź.
Do wysokiego naczynia wlej ciepłe mleko, dodaj rozkruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki, dokładnie wymieszaj i odstaw na 10-15 minut aż rozczyn mocno się spieni.
W tym czasie do misy miksera dodaj mąkę, jaja, sól, serek śmietankowy i ostudzony tangzhong a następnie rozczyn. Wyrabiaj ciasto ok. 10-15 minut.
Dodaj miękkie masło i wyrabiaj ciasto jeszcze 10-15 minut do momentu aż będzie elastyczne i przestanie się kleić.
Przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W tym czasie przygotuj masło czosnkowe – miękkie masło połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki i szczyptą soli.
Ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkuj na duży prostokąt o grubości ok. 1 cm. Ciasto wysmaruj masłem czosnkowym i pokrój na równej wielkości kwadraty (30 kwadratów).
Na każdy kwadrat nałóż kawałek sera i dokładnie zawiń. Układaj obok siebie na blaszce, w odstępach. Przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 30 minut do wyrośnięcia (w tym czasie nagrzej piekarnik).
Wierzch wysmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem, piecz w 180 stopniach (góra dół) ok. 25-30 minut.