Rwane bułeczki serowo czosnkowe

mięciutkie bułeczki, w środku mozzarellą i masło ziołowo czosnkowe, no foodporn w czystym wydaniu ✨

4.7/5 - (Ocen: 4)
Składniki

Ciasto na bułeczki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 70 g serka śmietankowego
  • 25 g drożdży
  • 50 g miękkiego masła
  • łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • tangzhong (100 ml wody + łyżka mąki)*
    *opcjonalnie, ale polecam dodać, bo dzięki niemu bułeczki są jeszcze bardziej miękkie
  • 250 g mozzarelli – ja użyłam paluszków serowych
  • smarowanko (żółtko + 3 łyżki mleka)

Masło czosnkowo ziołowe:

  • 80 g miękkiego masła
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka natki pietruszki
  • szczypta soli
Sposób przygotowania
  1. Przygotuj tangzhong – wodę podgrzej w małym garnku z mąką do momentu aż powstanie gęsty kleik, ostudź.
  2. Do wysokiego naczynia wlej ciepłe mleko, dodaj rozkruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki, dokładnie wymieszaj i odstaw na 10-15 minut aż rozczyn mocno się spieni.
  3. W tym czasie do misy miksera dodaj mąkę, jaja, sól, serek śmietankowy i ostudzony tangzhong a następnie rozczyn. Wyrabiaj ciasto ok. 10-15 minut.
  4. Dodaj miękkie masło i wyrabiaj ciasto jeszcze 10-15 minut do momentu aż będzie elastyczne i przestanie się kleić.
  5. Przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W tym czasie przygotuj masło czosnkowe – miękkie masło połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki i szczyptą soli.
  6. Ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkuj na duży prostokąt o grubości ok. 1 cm. Ciasto wysmaruj masłem czosnkowym i pokrój na równej wielkości kwadraty (30 kwadratów).
  7. Na każdy kwadrat nałóż kawałek sera i dokładnie zawiń. Układaj obok siebie na blaszce, w odstępach. Przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 30 minut do wyrośnięcia (w tym czasie nagrzej piekarnik).
  8. Wierzch wysmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem, piecz w 180 stopniach (góra dół) ok. 25-30 minut.
Wskazówki
Makro
4.7/5 - (Ocen: 4)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.