Sałatka bun z kurczakiem

Bún Gà Nướng – czyli sałatka bun z kurczakiem

U mojego ulubionego chińczyka, a w zasadzie Wietnamczyka podają wersję z wołowiną, która jest bajeczna 🫠, robiłam też ostatnio z krewetkami – przesada… no jako białko możecie wykorzystać co Wam tylko w duszy gra, bo największą robotę robi tu sos lub bulion – bo tą sałatkę możecie podać równo na zimno – i wjedzie jak zła w te upały, albo z ciepłym bulionem.

Sos to kilka prozaicznie zwykłych składników, które w połączeniu ze sobą robią istny rozpierdziel kubków smakowych, przekonajcie się sami:

Oceń ten wpis
Składniki
  • 200 g piersi kurczaka
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka masła orzechowego
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g makaronu bun (kupowałam na Bakalarskiej, ale grubszy ryżowy też da radę)
  • garść kolendry
  • garść pachnotki (kupowałam na Bakalaka)
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 15 g orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki prażonej cebulki

    Sosik:

  • 300 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki ksylitolu/cukru brązowego
  • 
5 łyżek octu ryżowego
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 6 łyżek sosu rybnego
  • łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka papryki gochugaru
Sposób przygotowania
  1. Kurczaka pokrój w paski, zamarynuj w sosie sojowym, miodzie, maśle orzechowym, oleju sezamowym i przeciśniętym przez praskę czosnku (polecam odstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc).
  2. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu – warto go wcześniej namoczyć w zimnej wodzie ok. 30 minut, by był sprężysty, ugotowany opłukaj pod lodowatą wodą.
  3. Wymieszaj składniki sosu: wodę, sos sojowy, rybny, ocet ryżowy, sok z limonki, ksylitol, posiekany czosnek i gochugaru.
  4. Przygotuj dodatki: Orzeszki posiekaj i upraż do przyrumienienia na suchej patelni, zdejmij z patelni. Na tej samej patelni usmaż kurczaka do przyrumienienia.
  5. Makaron przełóż do miseczki, dodaj porwaną na mniejsze kawałki sałatę, kolendrę, liście pachnotki, kurczaka, orzeszki i cebulkę prażoną. Zalej sosem. Wcinaj pałeczkami.
Wskazówki
Makro

Kalorie i makro (1 z 2 porcji):

  • E (energia): 506 kcal
  • B (białko): 29.9 g
  • T (tłuszcze): 10.6 g
  • W (węglowodany): 31.7 g
Oceń ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.