Moja wersja sałatki Cezar

Przepyszna, moja mega prosta wersja klasycznego Cezara!

A do tego chrupiące grzanki z pieczonym czosnkiem!

4.4/5 - (Ocen: 7)
Składniki
NA SAŁATKĘ:
  • sałata rzymska – 400g (2 średnie)
  • filet z piersi kurczaka – 400g (2 średnie)
  • pomidorki koktajlowe – 160g (8 sztuk)
  • kapary z ogonkiem/zwykłe – 8 sztuk/2 łyżki
  • czosnek – 5g (1 ząbek)
  • oliwa z oliwek – 5g (1 łyżeczka)
  • parmezan – 8g (1 łyżka)
SOS:
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżki sosu sojowego
  • szczypta cukru
  • pieprz do smaku
GRZANKI:
  • 1 bagietka francuska
  • 50g masła
  • główka czosnku
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • natka pietruszki
Sposób przygotowania
1. Piersi natrzyj oliwą, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
2. Piersi przesmaż do przyrumienienia na rozgrzanej patelni (z dwóch stron), przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i dopiecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok 5-10 minut (nadal mają być soczyste ale w pełni upieczone).
3. Sałatę przekrój wzdłuż na pół, posiekaj na mniejsze kawałki. Pomidorki i kapary (z ogonkiem) pokrój na pół.
4. Wymieszaj składniki sosu, odstaw na chwilę do lodówki.
5. Sałatę wyłóż do miski, dodaj pomidorki, kapary oraz upieczonego i pokrojonego w plastry kurczaka. Polej sosem, posyp startym parmezanem.
6. Podaj z grzankami.
Wskazówki

Zamarynowanego kurczaka odstaw na  kilka godzin do lodówki – nabierze głębszego smaku 🙂

Makro
NA 1 PORCJĘ, Z GRZANKAMI:
  • E (energia): 467 kcal
  • B (białko): 31.3 g
  • T (tłuszcze): 24.2 g
  • W (węglowodany): 32.8 g
4.4/5 - (Ocen: 7)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.