Sałatka z bobem i chrupiącym chorizo

Świeży bób, chrupiące chorizo a do tego świeża natka, szczypior i paprykowy, słodkawy sos, który idealnie przełamuje smak – no bajka 🫠

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki

Sałatka:

  • kilo bobu
  • 100 g chorizo
  • garść natki pietruszki
  • mały pęczek szczypiorku

    Sos:

  • łyżka syropu klonowego/miodu
  • 2 łyżki wody
  • łyżka oliwy
  • pół łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • ząbek czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania
  1. Bób ugotuj w wodzie ze sporą szczyptą soki i łyżeczką sody do miękkości – ok. 8-12 minut
  2. Chorizo posiekaj na cienkie paski, podsmaż na suchej patelni (na średnim ogniu) do przyrumienienia, odłóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu
  3. Posiekaj szczypiorek i natkę, w miseczce połącz składniki sosu, dopraw solą i pieprzem
  4. Bób odsącz na sitku, przelej zimną wodą i ostudź
  5. Połącz razem wszystkie składniki, polej sosem
Wskazówki

Zamiast chorizo możesz użyć szynki szwarcwaldzkiej/parmeńskiej

Makro

1 z 6 porcji to:

  • E (energia): 275 kcal
  • B (białko): 19.8 g
  • T (tłuszcze): 10.7 g
  • W (węglowodany): 19 g
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.