gdyby był na świecie ranking top fanów buraka – byłabym na bank w top 10 🥹 bez kitu!
5/5 - (Ocen: 3)
1 porcja
15 minut
456
Składniki
3 garści rukoli
z 200 g gotowanego/ pieczonego buraka
40 g gorgonzoli
pół łyżki pestek dyni
Na sos:
2 łyżeczki oliwy
2 łyżeczki musztardy
łyżeczka miodu
2,5 łyżki wody
pół ząbka czosnku
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Rukolę wykładamy na talerz, na wierzch dodajemy plastry buraka (nie muszą być plastry, możecie pokroić w kostkę, zetrzeć na tarce – kto co lubi). Dodajemy pokrojoną gorgonzolę, posypujemy pestkami dyni.
Robimy sos: wszystkie składniki ze sobą mieszamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku – możecie go zblendować, będzie wtedy bardziej aksamitny