Sałatka z burakiem i gorgonzolą

gdyby był na świecie ranking top fanów buraka – byłabym na bank w top 10 🥹 bez kitu!

5/5 - (Ocen: 3)
Składniki
  • 3 garści rukoli
  • z 200 g gotowanego/ pieczonego buraka
  • 40 g gorgonzoli
  • pół łyżki pestek dyni

    Na sos:

  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2 łyżeczki musztardy
  • łyżeczka miodu
  • 2,5 łyżki wody
  • pół ząbka czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
  1. Rukolę wykładamy na talerz, na wierzch dodajemy plastry buraka (nie muszą być plastry, możecie pokroić w kostkę, zetrzeć na tarce – kto co lubi). Dodajemy pokrojoną gorgonzolę, posypujemy pestkami dyni.
  2. Robimy sos: wszystkie składniki ze sobą mieszamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku – możecie go zblendować, będzie wtedy bardziej aksamitny
  3. Polewamy sosem, wierzch posypujemy zmielonym pieprzem
  4. Wierzch dekorujemy habaziami – u mnie bazylia
Wskazówki

Zamiast gorgonzoli świetnie sprawdzi się także feta.

Makro
  • E (energia): 456 kcal
  • B (białko): 16.4 g
  • T (tłuszcze): 22.6 g
  • W (węglowodany): 37.9 g
5/5 - (Ocen: 3)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.