Sałatka z burakiem i kozim serem

Moje ukochane połączenie, czyli burak i kozi ser w postaci sałatki. A do tego przepyszny sos miodowo musztardowy.

Jedna z moich ulubionych!

5/5 - (Ocen: 2)
Składniki
SAŁATKA:
  • szpinak – 50g (2 garści)
  • burak gotowany – 240g (2 sztuki)
  • maliny – 75g (1 garść)
  • orzechy włoskie – 12g (3 sztuki)
  • ser kozi, miękki – 75g
SOS:
  • oliwa z oliwek – 5g (1 łyżeczka)
  • miód – 12g (1 łyżeczka)
  • musztarda – 10g (1 łyżeczka)
  • woda – 15g (1.5 łyżki)
  • czosnek – 5g (1 ząbek)
  • tymianek – 5g (1 ząbek)
  • sok z cytryny – 3g (1 łyżeczka)
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
1. Na szpinak wyłóż pokrojone w plastry buraki, maliny, pokruszony ser i orzechy.
2 Składniki na sos połącz w słoiczku na gęsty i jednolity sos.
3. Sałatkę polej sosem.
Wskazówki
  • Sos najłatwiej przygotować dodając wszystkie składniki do słoiczka i energicznie potrząsając.
Makro
  • E (energia): 505 kcal
  • B (białko): 22.9 g
  • T (tłuszcze): 29.7 g
  • W (węglowodany): 42.6 g
5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.