Sałatka z grillowaną cukinią, fetą , miętą i sosem miodowym

Podwójny apetyt na grilla odc.3- SAŁATKA Z GRILLOWANĄ CUKINIĄ, FETĄ, MIĘTĄ I SOSEM MIODOWYM 🍯

Oceń ten wpis
Składniki

Potrzebujesz:

  • 2 średnie cukinie
  • 135 g (pół kostki) fety
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżkę oliwy
  • sporą garść rukoli
  • garść świeżej mięty

    Sos:

  • łyżka oliwy
  • pół łyżki miodu
  • łyżeczka musztardy miodowej
  • łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki wody
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania
  1. Cukinię pokrój na plastry o szerokości ok. 0,5 cm, zamarynuj w przeciśniętym przez praskę czosnku, soli i łyżce oliwy.
  2. Plastry cukinii zgrilluj z dwóch stron do przyrumienienia.
  3. Przygotuj sos – łyżkę oliwy połącz z miodem, musztardą, sokiem z cytryny, 1-2 łyżeczkami wody, solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
  4. Na talerzu wyłóż plastry cukinii, dodaj rukolę, pokruszoną fetę i listki mięty.
  5. Przed podaniem sałatkę polej sosem.
Wskazówki
Makro
  • E (energia): 608 kcal
  • B (białko): 28.7 g
  • T (tłuszcze): 42.5 g
  • W (węglowodany): 24.7 g
Oceń ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.