Sałatka z pieczonym batatem i chrupiącą ciecierzycą

Chrupie, jest lekko słodka, kwaśna, świeża, pikantna ale też zaskakuje swoją prostotą i smakiem 🫠

Oceń ten wpis
Składniki

Składniki:

  • słoik ciecierzycy
  • 1 spory batat
  • 1 papryka
  • 2 sałaty rzymskie
  • pół czerwonej cebulki
  • 1 kostka fety
  • garść świeżej mięty
  • łyżka oliwy
  • szczypta tymianku
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • szczypta chilli
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli

    Sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki wody
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • szczypta chilli
  • szczypta soli
Sposób przygotowania
  1. Batata obierz i pokrój w grubszą kostkę. Ciecierzycę opłukaj na sitku. Przełóż na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, dodaj oliwę oraz przyprawy, dokładnie wymieszaj i piecz do przyrumienienia i momentu aż ciecierzyca będzie chrupiąca – ok. 35 minut (200 stopni, góra dół + termoobieg). Ostudź.
  2. Paprykę, cebulkę i sałatę pokrój w kostkę, miętę posiekaj, fetę pokrusz na mniejsze kawałki.
  3. Wszystkie składniki sosu dodaj do słoiczka i energicznie potrząsaj by połączyć je na gładki sos.
  4. Warzywa połącz w dużej misce, dodaj resztę dodatków, polej sosem i dokładnie wymieszaj.
Wskazówki
Makro
Oceń ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.