Sernik cynamonka

Raj dla fanów sernika i cynamonu – kremowy, aksamitny i mocno cynamonowy a przy tym cholernie uzależniający ✨

Oceń ten wpis
Składniki

Spód:

  • ciasteczka Lotus – 250 g
  • masło – 80 g
  • cynamon – 1 łyżeczkaMasa serowa:
  • 700 g twarogu śmietankowego – ja użyłam tego z @mleczarnia_strzalkowo i gorąco polecam zrobić to samo (to nie reklama)
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 230 g cukru
  • 5 jajek
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii/szczypta wanilii
  • szczypta soliWarstwa cynamonowa:
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 30 g mąki
  • 2 łyżki cynamonu
  • 20 g miękkiego masłaKremowy serek:
  • 200 g serka śmietankowego
  • 70 g miękkiego masła
  • 40 g cukru pudru
Sposób przygotowania

Spód:

  1. Ciasteczka rozdrobnij na pył, połącz z rozpuszczonym masłem i cynamonem.
  2. Tortownicę (o średnicy 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia, spód wyłóż na dno formy i dociśnij.
  3. Podpiecz ok. 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (góra – dół), ostudź.Cynamonowe nadzienie:
  4. Cukier połącz z cynamonem mąką i miękkim masłem na wilgotną „kruszonkę”.Masa serowa:
  5. Twaróg przełóż do miski wraz z mascarpone, zmiksuj z dodatkiem cukru, soli i wanilii.
  6. Miksując na małych obrotach dodawaj kolejno po 1 jajku, pod koniec dodaj śmietankę i zmiksuj tylko do połączenia składników.
  7. Połowę masy przelej do tortownicy, dodaj cynamonowe nadzienie a następnie pozostałą masę.
  8. Piecz w kąpieli wodnej, w temperaturze 130 stopni – ok. 70 minut – do momentu aż brzegi będą „ścięte”, ale środek wciąż lekko płynny.
  9. Wystudź i odstaw do schłodzenia na min. 6 godzin, najlepiej na noc.Kremowy serek:
  10. Miękkie masło zmiksuj z serkiem śmietankowym i cukrem pudrem. Przełóż do rękawa cukierniczego.
  11. Sernik udekoruj kremowym serkiem, oprósz cynamonem.
Wskazówki

Najlepiej smakuje schłodzony ✨

Makro

Kalorie i makro (1 z 16 porcji):

  • E (energia): 489 kcal
  • B (białko): 10.7 g
  • T (tłuszcze): 32.8 g
  • W (węglowodany): 24.3 g
Oceń ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.