Sernikowe gofry w belgijskim stylu

Gofry sernikowe w belgijskim stylu – chrupiące z zewnątrz i mięskiem, wilgotne w środku 🫠

Dodatkowo jeśli jesteście na redukcji to genialnie się sprawdzą, bo przez dodatek twarogu jeden ma aż 6,5 g białka ✨

Oceń ten wpis
Składniki

Na 8 średnich gofrów potrzebujesz:

  • 125 ml mleka
  • 125 g chudego twarogu
  • 140g mąki
  • jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżeczki ksylitolu/cukru – od razu mówię, że z cukrem wyjdą bardziej chrupiące
  •  1,5 łyżki oleju rzepakowego
    + 0,5 łyżeczki oleju do wysmarowania gofrownicy
Sposób przygotowania
  1. Białko oddziel od żółtka. Żółtko zblenduj z resztą składników.
  2. Białko ubij na sztywna pianę, połącz obie masy delikatnie mieszając.
  3. Rozgrzej dobrze gofrownicę, wysmaruj ją olejem.
  4. Wykładaj po 1,5 łyżki ciasta, piecz ok. 4-5 minut do przyrumienienia.
Wskazówki
Makro

1 z 8 gofrów:

  • E (energia): 130 kcal
  • B (białko): 6.4 g
  • T (tłuszcze): 3.7 g
  • W (węglowodany): 17.6 g
Oceń ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.