Śliwki pod kruszonką

Pyszny pomysł na szybki deser sezonowy.
Gorące, aromatyczne śliwki pod chrupiącą maślaną kruszonką.

Idealne na chłodny, jesienny wieczór!

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki
  • śliwki – 165g (3 sztuki)
  • herbatniki – 10g (2 sztuki)
  • mąka pszenna – 24g (2 łyżki)
  • masło – 40g (2 łyżki)
  • erytrytol – 7g (3/4 łyżki)
  • cynamon – 5g (1 łyżeczka)
Sposób przygotowania
1. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i erytrytol.
2. Powstaną grudki – rozdrobnij je i wstaw na kilka minut do zamrażarki.
3. W tym czasie herbatniki pokrusz i wyłóż na dno małego naczynka żaroodpornego.
4. Śliwki umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Wyłóż na herbatniki, posyp cynamonem.
5. Piecz w delikatnie nagrzanym piekarniku (200 stopni, termoobieg).
6. Po kilku minutach na wierzch wysyp schłodzoną kruszonkę i zapiecz do przyrumienienia.
Wskazówki
  • Jeśli chcesz przyspieszyć czas przygotowania masło rozpuść w miseczce w mikrofalówce.
  • Najlepiej smakują na ciepło bądź odgrzane w mikrofali/piekarniku 🙂
Makro
  • E (energia): 502 kcal
  • B (białko): 4.6 g
  • T (tłuszcze): 34.8 g
  • W (węglowodany): 47.4 g
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.