Smalec z fasoli

Najlepszy na świece smalec z fasoli!
Jak go spróbujesz – jest duża szansa, że nie sięgniesz już po klasyczny.

4.3/5 - (Ocen: 18)
Składniki
  • fasola biała, konserwowa – 1 puszka
  • cebula  – 200g (2 sztuki)
  • kiełbasa krakowska sucha – 60 g
  • jabłko – 150 g (1 sztuka)
  • oliwa z oliwek – 20g (2 łyżki)
  • woda – 20g
  • majeranek – 2 łyżeczki
  • sos sojowy – pół łyżki
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
1. Cebulkę, jabłko i kiełbasę pokrój w kostkę.
2. Cebulkę podsmaż na oliwie ze szczyptą soli i cukru.
3. Gdy się przyrumieni dodaj kiełbasę i przyrumień a następnie dodaj jabłko, smaż do przyrumienienia i skarmelizowania.
4. Dodaj majeranek, spora szczyptę pieprzu i odstaw do ostudzenia.
5. Fasolę zblenduj lub rozgnieć widelcem wraz z wodą (gdyby masa była zbyt sucha dodaj nieco więcej wody).
6. Dodaj podsmażone, ostudzone składniki, sos sojowy, dopraw solą i pieprzem.
7. Podawaj z pieczywem i kiszonym ogórkiem.
Wskazówki
  • Możesz pominąć sos sojowy, ale polecam go dodać – nadaje smak umami i dodaje złocistego koloru 🙂
  • W wersji wege pomiń kiełbasę bądź zamień ją na skwarki z wędzonego tofu.
Makro
CAŁOŚĆ:
  • E (energia): 663 kcal
  • B (białko): 38 g
  • T (tłuszcze): 26.4 g
  • W (węglowodany): 65.9 g
4.3/5 - (Ocen: 18)

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.