Sos sweet chilli

Jakie sosiwo wariacie?

smaczniejszy, bardziej aromatyczny, a w gratisie na 3x mniej kalorii niż klasyczny – tak dobry, że aż rymuję hehe 🫠

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki
  • 2 papryczki chilli (jeśli nie chcesz by Twój sos był ostry użyj zwykłej papryki)
  • 3 spore ząbki czosnku
  • 1 łyżka papryki gochugaru
  • 200 ml wody
  • 50 ml octu ryżowego/spirytusowego
  • 70 g ksylitolu/erytrytolu/cukru
  • łyżka sosu sojowego/spora szczypta soli
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania
  1. Papryczkę i czosnek drobno posiekaj (najlepiej w rękawiczkach).
  2. Do moździerza dodaj chilli, czosnek, gochugaru i łyżkę ksylitolu. Rozetrzyj na pastę.
  3. Do garnka dodaj wodę, ocet, sos sojowy, pastę z papryczek, ksylitol i słodką paprykę.
  4. Gotuj na średnim ogniu kilka minut, następnie dodaj skrobię wymieszaną w niewielkiej ilości wody, dokładnie wymieszaj i zagotuj do zgęstnienia.
Wskazówki

Polecam jako dodatek do sajgonek, tofu czy kurczaka – bajka!!!

Na mojej stronie znajdziecie też przepis na tofu sweet chilli – z wykorzystaniem właśnie tego sosu.

Makro
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.