Sushi bowl w 15 minut

Pyszny, szybki i super sycący bowl z burgerem z łososia, którego zrobisz mega szybko

Oceń ten wpis
Składniki
  • ryż basmati – 50g
  • gotowy wędzony filet z łososia/burger z łososia
  • ulubione dodatki – u mnie brokuł, marynowana rzepa, por, marchew i awokado
  • łyżeczka octu
  • 1 tabletka słodzika
  • pół łyżeczki sezamu
  • sos sojowy
Sposób przygotowania
1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przelej zimną wodą, wymieszaj z octem i rozkruszonym słodzikiem.
2. Marchew obierz, pokrój jak lubisz, brokuł podziel na mniejsze różyczki, awokado w plastry.
3. Brokuł podsmaż na oliwie do przyrumienienia, dodaj trochę wody i duś do momentu aż będzie al dente – zielony, ale lekko twardy.
4. Do miseczki przełóż ryż, dodaj dodatki.
5. Posyp sezamem, podaj z sosem sojowym.
Wskazówki

Wykorzystaj warzywa, które masz akurat w lodówce – fajnie sprawdzi się też mango, papryka, ogórek czy kiełki 🙂

Makro
  • E (energia): 515 kcal
  • B (białko): 28.3 g
  • T (tłuszcze): 22.7 g
  • W (węglowodany): 52.3 g
Oceń ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.