Sweet gochujang kurczakburger

Słodkie i pikantne to moje ulubione połączenie – a jak do tego chrupie to już w ogóle jestem sprzedana XD

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki
  • 480 g piersi z kurczaka
  • 4 bułki mleczne (z Lidla)
  • 80 g płatków kukurydzianych
  • 1 jajko
  • 30 ml mleka
  • łyżeczkę słodkiej papryki
  • łyżeczkę czosnku granulowanego
  • 2 ogóry
  • garść świeżej kolendry

    GLAZURA:

  • 100 g keczupu
  • 1.5 łyżeczki pasty gochujang
  • 25 g miodu
  • 100 ml wody

    SOSIK:

  • 80 g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżeczki wege majo
  • pół łyżeczki pasty gochunjang
  • szczypta cukru
Sposób przygotowania
  1. Kurczaka zamarynuj w czosnku, słodkiej papryce i soli.
  2. Płatki kukurydziane rozgnieć na mniejsze kawałki. Jajo rozbełtaj z mlekiem.
  3. Zapanieruj mięso – najpierw w jajku, później w płatkach.
  4.  Kotlety upiecz w airfryerze, wcześniej skrop oliwą (najlepiej w sprayu) i upiecz do przyrumienienia.
  5. Bułkę przekrój na pół i stostuj od wewnętrznej strony.
  6. Przygotuj glazurę – keczup podgrzej z miodem, wodą i pastą gochujang. Obtocz upieczonego kurczaka w glazurze.
  7. Bułkę wysmaruj sosem, dodaj plastry ogórka, mięso, listki kolendry, sos oraz górę bułki.

    Sos do burgera:

  8. Majonez, jogurt, pastę gochujang, łyżkę wody i szczyptę cukru wymieszaj na sos. Dopraw do smaku szczyptą soli.
Wskazówki

Mięso możesz również upiec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni (góra dół).

Makro
  • E (energia): 562 kcal
  • B (białko): 36.7 g
  • T (tłuszcze): 16.9 g
  • W (węglowodany): 62.8 g

 

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.