Szakszuka z pomidorkami

Pyszne, szybkie śniadanie dla fanów płynnego żółtka.

4/5 - (Ocen: 2)
Składniki
SZAKSZUKA:
  • passata pomidorowa/pomidory z puszki – 200ml
  • ok. 6 pomidorków koktajlowych
  • 2 jajka
  • pół cebuli (50g)
  • 1 spory ząbek czosnku (5g)
  • 2 łyżeczki oregano (5g)
  • 1 łyżeczka oliwy (5g)

DODATKOWO:

  • chleb żytni razowy – 2 kromki
  • serek do smakowania – 1 łyżka
Sposób przygotowania
1. Cebulkę posiekaj w kostkę pomidorki na pół.
2. Cebulę podsmaż na oliwie do przyrumienienia, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidorki, podsmaż chwilę razem
3. Dodaj passatę i zioła a następnie wbij jaja i przykryj pokrywką.
4. Duś na średnim ogniu pod przykryciem aż białka będą ścięte a żółtka nadal płynne.
5. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wskazówki

Do cebulki podczas smażenia możesz dodać szczyptę cukru – nada złocistego koloru i karmelowego posmaku 🙂

Makro
CAŁOŚĆ, Z DODATKAMI:
  • E (energia): 420 kcal
  • B (białko): 21.8 g
  • T (tłuszcze): 18.8 g
  • W (węglowodany): 37.7 g
4/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.